Thursday, January 31, 2013

Suspek Di Kesan


Susulan dari perhimpunan aman pada 12.1.2013, pihak polis Kuala Lumpur telah membuka siasatan berhubung dengan kesalahan pelanggaran syarat oleh pihak penganjur perhimpunan kebangkitan rakyat (kl 112), khususnya membawa kanak-kanak dibawah umur 15 tahun dalam perhimpunan tersebut. Perbuatan membawa kanak-kanak dibawah 15 tahun menjadi satu keselahan dibawah sek. 4(2) akta perhimpunan aman 2012 dan dibawah sek. 31(1)(a) akta kanak-kanak 2001. Jika disabit bersalah kesalahan-kesalahan tersebut membawa hukuman berikut: 

i. Sek. 4(2) akta perhimpinan aman 2012 boleh dihukum denda tidak melebihi RM 20,000 

ii. Sek. 31(1)(a) akta kanak-kanak 2001 boleh dihukum denda tidak melebihi RM 20,000 dan penjara tidak melebih 10 tahun atau kedua-duanya sekali 

Oleh itu pihak polis Kuala Lumpur memerlukan bantuan orang ramai yang mengambil bahagian dalam perhimpunan tersebut untuk tampil memberi keterangan kepada polis. Gambar-gambar saksi yang boleh membantu dalam siasatan telah dirakam semasa mereka mengambil bahagian dalam perhimpunan tersebut. 

Dengan itu pihak polis kuala lumpur menyiarkan beberapa gambar saksi-saksi berkenaan untuk tampil membantu dalam siasatan. Pihak polis juga menyeru saksi-saksi yang gambar mereka disiar menghubungi terus pegawai penyiasat kes asp tonny lunggan tel. Bimbit o14-6225262 atau pejabat 03- 90516222 atau berhubung dengan balai polis yang berhampiran. 

Mana-mana orang ramai yang mempunyai maklumat akan saksi-saksi tersebut diminta menghubungi pegawai penyiasat tersebut diatas atau mana-mana balai polis yang berhampiran. 

Setakat ini kerjasama orang awam dalam siasatan ini amat mengalakkan dan pihak polis merakam ucapan terima kasih.

Antara suspek yang dapat dikenali :


P/s : adik macai bawak balik apa ney??

0 comments:

Sample Text

PERATURAN MEMBACA BLOG:

1) Agak tidak formal dari segi penggunaan bahasa dan lain-lain. jadi pahamkan sendiri.

2) Tidak betanggungjawab dengan sebarang dakwaan jika menciplak artikel dalam blog ini.

3) Pandangan dan pendapat penulis tidak semestinya betul.